SEM: Vad det är och hur man gör det rätt

SEM, (Sökmotormarknadsföring) är ett av de mest effektiva sätten att växa ditt företag på en alltmer konkurrensutsatt marknad. Med miljontals företag där ute som alla tävlar om samma ögonglober har det aldrig varit viktigare att annonsera online, och marknadsföring via sökmotorer är det mest effektiva sättet att marknadsföra dina produkter och växa ditt företag.

I den här guiden får du lära dig en översikt över grunderna för marknadsföring via sökmotorer samt några tips och strategier för att göra sökmotormarknadsföring på rätt sätt. Läs mer på bloggen om ny teknik här.

SEM (Sökmotormarknadsföring) – en översikt

Sökmotormarknadsföring är praxis att marknadsföra ett företag med betalda annonser som visas på sökmotorernas resultatsidor (eller SERP). Annonsörer bjuder på sökord som användare av tjänster som Google och Bing kan ange när de letar efter vissa produkter eller tjänster, vilket ger annonsören möjlighet att deras annonser visas bredvid resultaten för dessa sökfrågor.

Dessa annonser, ofta kända under termen betala-per-klick-annonser, finns i en mängd olika format. Vissa är små, textbaserade annonser, medan andra, såsom produktannonser (PLA, även känd som Shopping-annonser) är mer visuella, produktbaserade annonser som låter konsumenterna se viktig information på ett ögonblick, som pris och recensioner.

Sökmotormarknadsföringens största styrka är att den erbjuder annonsörer möjligheten att visa sina annonser inför motiverade kunder som är redo att köpa i det exakta ögonblicket de är redo att göra ett köp. Inget annat reklammedium kan göra detta, varför marknadsföring via sökmotorer är så effektivt och ett så otroligt kraftfullt sätt att växa ditt företag. missa inte att läsa ” 21 TIPS PÅ SÖKORDSOPTIMERING FÖR GOOGLE 2022

sem-google-ads

SEM kontra SEO: Vad är skillnaden?

I allmänhet hänvisar “sökmotormarknadsföring” till betald sökmarknadsföring, ett system där företag betalar Google för att visa sina annonser i sökresultaten.

Sökmotoroptimering, eller SEO, är annorlunda eftersom företag inte betalar Google för trafik och klick; snarare tjänar de en gratis plats i sökresultaten genom att ha det mest relevanta innehållet för en given nyckelordssökning.

Både SEO och SEM bör vara grundläggande delar av din marknadsföringsstrategi online. SEO är ett kraftfullt sätt att driva vintergrön trafik längst upp i tratten, medan sökmotorannonser är ett mycket kostnadseffektivt sätt att driva omvandlingar längst ner i tratten.

Nyckelord: Grunden för marknadsföring via sökmotorer

Nyckelord är grunden för marknadsföring via sökmotorer. När användare anger nyckelord (som en del av sökfrågor) i sökmotorer för att hitta det de letar efter bör det inte komma som någon överraskning att nyckelord utgör grunden för marknadsföring via sökmotorer som en reklamstrategi.

sem-google-ads-

SEM sökordsforskning

Innan du kan välja vilka sökord som ska användas i dina sökmotormarknadsföringskampanjer måste du göra omfattande undersökningar som en del av din strategi för sökordshantering.

Först måste du identifiera nyckelord som är relevanta för ditt företag och som potentiella kunder sannolikt kommer att använda när de söker efter dina produkter och tjänster. En grundlig sökordsundersökning också hjälpa dig att identifiera negativa sökord – söktermer som du bör utesluta från dina kampanjer. Negativa sökord är inte termer med negativa konnotationer, utan snarare irrelevanta termer som med stor sannolikhet inte leder till omvandlingar. Om du till exempel säljer glass kanske du vill utesluta sökordet “glassrecept”, eftersom användare som söker efter glassrecept sannolikt inte är på marknaden för din produkt.

Detta koncept är känt som sökavsikt, eller sannolikheten att en potentiell kund kommer att slutföra ett köp eller annan önskad åtgärd efter att ha sökt efter en given term. Vissa sökord anses ha hög kommersiell avsikt, eller en stark indikation på att den som söker vill köpa något. Exempel på sökord med hög kommersiell avsikt inkluderar:

  • köpa
  • Rabatter
  • Erbjudanden
  • Kuponger
  • Gratis frakt

Nyckelord och kontostruktur

En annan avgörande aspekt av sökord som är avgörande för framgången för en marknadsföringskampanj för sökmotorer är kontostrukturen.

Logisk sökordsgruppering och kontostruktur kan hjälpa dig att uppnå högre klickfrekvens, lägre kostnader per klick och generellt sett bättre övergripande prestanda, och sökordsundersökningar kan hjälpa dig att tänka på hur du bäst strukturerar ditt konto.

  • Annonskampanjer
  • Annonsgrupper
  • Nyckelord
  • Annonstext
  • Målsidor

Annonskampanjer kan, och bör i många fall, fokusera på liknande produkter eller tjänster. Om du till exempel driver en järnaffär kan en annonskampanj enbart fokusera på höstliga produkter som lövblåsare, krattor och lövpåsar, medan en annan kan fokusera på elverktyg och så vidare.

Annonsgrupper gör att varje kampanj kan underkategoriseras ytterligare för relevans. I vårt järnaffärsexempel kan en annonsgrupp vara för olika typer av krattor eller olika modeller av lövblåsare. För elverktygskampanjen kan en annonsgrupp fokusera på borrmaskiner, medan en annan kan fokusera på cirkelsågar. Den här organisationsnivån kan ta något längre tid att sätta upp initialt, men belöningarna – nämligen högre CTR till lägre kostnad – gör denna ansträngning värd besväret i det långa loppet.

Annonsauktionen för SEM (sökmotormarknadsföring)

En av de mest bestående missuppfattningarna om marknadsföring via sökmotorer är att den som har den största reklambudgeten vinner. Även om en större annonsbudget säkert kan vara fördelaktigt, särskilt när man riktar in sig på mycket konkurrenskraftiga sökord, men det är långt ifrån ett krav för framgång med marknadsföring via sökmotorer. Detta beror på att alla annonser går igenom en process som kallas annonsauktionen innan de visas bredvid sökresultaten. I den här förklaringen kommer vi att fokusera på annonsauktionen i Google AdWords.

Hur annonsauktionen fungerar

Annonsauktionsprocessen äger rum varje gång någon anger en sökfråga på Google. För att delta i annonsauktionen identifierar annonsörer sökord de vill bjuda på och anger hur mycket de är villiga att spendera (per klick) för att deras annonser ska visas tillsammans med resultat som är relaterade till dessa sökord. Om Google fastställer att sökorden du har bjudit på finns i en användares sökfråga, läggs dina annonser in i annonsauktionen.

Hur annonser “vinner” annonsauktionen

Inte varje enskild annons kommer att visas vid varje enskild sökning. Detta beror på att annonsauktionen tar hänsyn till en mängd olika faktorer när annonserna ska placeras i SERP:n och eftersom inte alla sökord har tillräcklig kommersiell avsikt för att motivera att annonser visas bredvid resultaten. De två huvudfaktorerna som Google utvärderar som en del av annonsauktionsprocessen är dock ditt högsta bud och dina annonsers kvalitetsresultat.

Högsta bud är det högsta belopp du har angett att du är villig att betala för ett klick. Kvalitetsresultat är ett mått baserat på den övergripande kvaliteten på din annons. Google beräknar dessa mätvärden under annonsauktionen för att avgöra placeringen av annonser. Resultatet av denna beräkning kallas annonsrankning.

sem-google

Vikten av kvalitetsresultat i SEM

Med tanke på att Google AdWords kvalitetsresultat utgör hälften av annonsrankningsformeln är det en av de mest avgörande mätvärdena som sökmotormarknadsförare kan fokusera på. Höga kvalitetsresultat kan hjälpa dig att uppnå bättre annonsposition till lägre kostnader, eftersom Google föredrar annonser som är mycket relevanta för användarnas frågor.

I tabellen nedan kan du se att även om annonsör 1 har det lägsta högsta budet har de det högsta kvalitetsresultatet, vilket innebär att deras annonser prioriteras vad gäller placering under annonsauktionen. Kvalitetsresultat är utan tvekan det viktigaste måttet inom sökmotormarknadsföring. För att lära dig mer om kvalitetsresultat och den inverkan det kan ha på dina kampanjer.

Vill du läsa och förstå mer tryck då på seo göteborg.

För att få helheten med dig in i verksamheten är det även viktigt att förstå sig på Digital marknadsföring.

Kolla även in watty i hur du sprider grön budskap.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *